Changing Places toiletten: Kinderen met een handicap en hun gezinnen willen ook dagjes uit

Een handicap beperkt een kind niet voor het leven. Buitengesloten worden doet dat wel. Kinderen met een ernstige beperking kunnen geen dagje uit met hun gezin en samen fijne herinneringen maken, omdat de sanitaire voorzieningen niet voldoen. Stichting het Gehandicapte Kind zet zich daarom in voor Changing Places toiletten: het realiseren van speciale liggende toiletvoorzieningen voor kinderen en volwassenen met een ernstig motorische handicap. Zodat alle gezinnen een dagje uit kunnen!

Changing Places Nederland: ieder kind een dagje uit. 

Er zijn in Nederland geen goede toiletvoorzieningen voor kinderen en volwassenen met een ernstige handicap. Dat is een schrijnend probleem waar nog veel te weinig over gepraat wordt. Deze kwetsbare groep moet namelijk liggend verschoond worden en deze voorziening bestaat in Nederland niet.  

Tot nu. Op 27 maart jl. openden we het allereerste Changing Places toilet van Nederland in Safaripark Beekse Bergen. Lees meer over de feestelijke opening.

Ambitie tot groei: nog 30 Changing Places met de VriendenLoterij 

En daar blijft het niet bij. In Groot-Brittannie zijn er al ruim 2200 Changing Places toiletten. In Nederland is er nu één. Maar er zijn nog veel meer van deze speciale toiletvoorzieningen nodig, zodat ieder gezin een dagje uit kan. Daarom zetten Stichting het Gehandicapte Kind en de VriendenLoterij zich samen in voor de realisatie van Changing Places toiletten: in de komende 3 jaar gaan we op 30 culturele toplocaties deze speciale toiletvoorzieningen maken. 

Wat doe je, als je nergens je kind hygiënisch kunt verschonen? Dan doe je dat op de vieze grond van een toilet, buiten (publiekelijk) op een bankje of... je blijft toch maar liever thuis. Ook Alja, de moeder van Nova (11) ervaart dit probleem. "Wij willen dolgraag als gezin samen op pad naar de dierentuin of een pretpark. Herinneringen maken, samen plezier beleven. Net zoals ieder ander gezin." 

Lees de dringende oproep in het verhaal van moeder Alja en haar dochter Nova 

Het creëren van veilige verzorgingsruimtes in locaties waar gezinnen graag komen, is een diepgaande behoefte vanuit de doelgroep. Verschillende ouders hebben Stichting het Gehandicapte Kind benaderd om ons hiervoor in te zetten.  

Wat is een Changing Places toilet? 

Een Changing Place is een fijne en veilige verschoningsruimte ingericht volgens de internationale normen. Deze plek is bedoeld voor kinderen en volwassenen die niet zelfstandig kunnen zitten en niet de overstap kunnen maken van de rolstoel naar toilet of brancard.  

De Changing Places toiletruimte is minimaal voorzien van: 
• toilet
• invalidentoilet
• In hoogte verstelbaar brancard  
• In hoogte verstelbare wastafel  
• Afsluitbare vuilnisbak  
• Privacy scherm  
• Noodbel  
• Overig zoals muurbeugels, toiletbenodigdheden etc

Over Changing Places Nederland 
Changing Places Nederland is een project dat is omarmd door Stichting het Gehandicapte Kind vanuit de missie dat geen gehandicapt kind wordt buitengesloten. 

Ben jij ook geïnteresseerd in het realiseren van een Changing Places toilet? Neem contact op met info@gehandicaptekind.nl.