Wat is een G-sport?

G-sport (G staat hier voor gehandicapt) is de verzamelnaam voor alle sporten die je kan beoefenen als je een handicap hebt. Die handicap kan lichamelijk of verstandelijk zijn. Bij gehandicaptensport (G-sport) ligt de focus op de mogelijkheden van de sporter. Zo kunnen kinderen hun sportieve talenten maximaal ontplooien, ongeacht hun handicap. Want sporten is niet alleen leuk en (ont)spannend voor iédereen, het is ook gezond voor je lichaam en geest.

Soorten G-sporten

Er zijn verschillende soorten gehandicaptensporten, bijvoorbeeld rolstoelbasketbal en rolstoeltennis. Maar ook atletiek, zwemmen, paardrijden, zeilen, voetbal en nog veel meer. Gehandicaptensport kan op verschillende manieren gebeuren. Zowel inclusief als exclusief. Bij de inclusieve vorm van G-sport sporten kinderen met een beperking samen met kinderen zonder handicap op een vereniging. Bij de exclusieve G-sport is het sportaanbod op de club enkel geldig voor kinderen met een beperking, waarbij dit niet om dezelfde beperking hoeft te gaan.

G-sportclubs in de buurt

Vaak zijn er nog te weinig (inclusieve en exclusieve) sportclubs waar G-sport beoefent kan worden. Redenen hiervoor zijn omdat de trainer niet gewend is om een speler met een handicap te begeleiden. Daarnaast missen er op de sportclub hulpmiddelen of materialen of liggen er in de kleedkamers drempels in de weg. Het zijn oplosbare problemen waardoor kinderen met een handicap niet sporten. Dat kan en moet anders.

Gehandicaptensporten voor kinderen

Juist voor kinderen met een handicap is samen sporten extra belangrijk. Niet alleen voor hun gezondheid, maar ook om anderen te ontmoeten en zelfvertrouwen te krijgen. Helaas is het voor kinderen met een handicap soms niet gemakkelijk om een sport te beoefenen. Ze willen dolgraag meedoen en samen sporten, maar staan nog (te) vaak langs de zijlijn te kijken naar hun broertjes, zusjes en klasgenoten die wel wekelijks naar trainingen en wedstrijden gaan.

Dit was ook de situatie van Felix (10). Elke zaterdag ging Felix met zijn moeder kijken bij de voetbalwedstrijden van zijn broer. Hij was de mascotte van hun team. Als er een doelpunt werd gemaakt, rende Felix het veld op om iedereen een high five te geven. Maar zelf voetballen op de club zat er niet in door zijn handicap. Felix heeft Neurofibromatosis 1, een ernstige genetische aandoening waarbij gezwellen op de zenuwen kunnen zorgen voor een lange lijst aan fysieke en verstandelijke afwijkingen. “Tot we bij een uitwedstrijd waren en we op een ander veld een G-team zagen voetballen”, vertelt zijn moeder Delia. “Felix had nooit eerder een G-team gezien. Hij kon zijn geluk niet op. Hij rende erop af en was direct verkocht. Hij riep: "Wat is dit nou? Allemaal gehandicapte kinderen die voetballen! Zo cool, dat wil ik ook!"

Voetballen in een G-team was een droom die uitkwam voor Felix

Een week later mocht Felix al beginnen in het G-team, midden in het seizoen. Een droom die uitkwam! Voetbal is Felix’ grootste hobby en hij kijkt elke week weer uit naar het moment dat hij het veld op mag. In het G-team is iedereen zijn vriend.

Samen sporten is voor iedereen

Meedoen met sport in je eigen buurt, andere kinderen ontmoeten, plezier maken en van elkaar leren. Dát gun je ook kinderen met een beperking. Laat ze niet meer langs de zijlijn staan!

Bij Stichting het Gehandicapte Kind zorgen we dankzij de giften van donateurs ervoor dat we jaarlijks twintig reguliere sportverenigingen, gebouwen, zalen of speelvelden toegankelijk maken voor kinderen met een handicap. En dat die verenigingen nu aangepaste sporten aanbieden, zoals Frame Running (voorheen RaceRunning) of Frame-voetbal. Die giften gebruiken we ook om jongeren met een handicap te laten zien hoe leuk sport kan zijn. Dat dromen uit kunnen komen als je ervoor gaat, bijvoorbeeld spelen in de Bijzondere Eredivisie: een competitie waarbij voetbaltalentjes met een handicap uitkomen voor een profclub.

Dankzij de Bijzondere Eredivisie komen dromen uit